Eklektinen sisustus – näin luot persoonallisen kodin

Eklektinen sisustus on yksi niistä sisustustyyleistä, jotka eivät noudata mitään sääntöjä tai rajoja. Se on vapaa, luova ja rohkea tapa sisustaa koti, joka heijastaa omia mieltymyksiä ja persoonallisuutta. Eklektisessä sisustuksessa yhdistellään eri tyylisuuntia, värejä, materiaaleja ja esineitä keskenään, ja luodaan näin ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen kokonaisuus.

Eklektisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki käy. Jotta eklektinen sisustus ei näyttäisi sekavalta tai sillisalaatilta, kannattaa noudattaa muutamia periaatteita, jotka auttavat luomaan harmonian ja tasapainon tilaan. Tässä artikkelissa kerromme, mitä eklektinen sisustus on, mistä se on saanut nimensä, ja miten voit toteuttaa sitä omassa kodissasi.

Mitä eklektinen sisustus tarkoittaa?

Eklektinen-sana tulee kreikan kielestä, ja se tarkoittaa parhaan valitsemista. Eklektisessä sisustuksessa tämä tarkoittaa sitä, että valitaan eri tyylisuunnista ne elementit, jotka miellyttävät eniten, ja yhdistetään ne omaksi tyyliksi. Eklektisyys ei ole vain sisustustyyli, vaan myös elämänasenne, joka kuvastaa avoimuutta ja uteliaisuutta erilaisia asioita kohtaan.

Eklektisessä sisustuksessa ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita, vaan jokainen voi luoda oman versionsa siitä. Eklektisyys voi näkyä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

 • Kerroksellisuus: Eri aikakausien, kulttuurien ja tyylisuuntien vaikutteet näkyvät sisustuksessa kerroksina, jotka kertovat kodin tarinaa.
 • Kontrastit: Vastakohtaiset elementit, kuten kiiltävä ja matta, antiikki ja moderni, kova ja pehmeä, tuovat sisustukseen eloa ja jännitettä.
 • Väririkkaus: Eklektisessä sisustuksessa ei pelätä käyttää värejä rohkeasti ja monipuolisesti. Väreillä voi luoda tunnelmaa, korostaa yksityiskohtia tai luoda yhtenäisyyttä.
 • Yksilöllisyys: Eklektisessä sisustuksessa on tilaa omalle persoonalle ja mielikuvitukselle. Sisustus koostuu esineistä ja kalusteista, joilla on tunnearvoa tai tarinaa.

Miten luoda eklektinen sisustus?

Eklektisen sisustuksen luominen voi olla hauskaa ja palkitsevaa, mutta se vaatii myös osaamista ja taitoa yhdistää eri elementtejä keskenään. Jotta eklektinen sisustus ei menisi överiksi tai sekavaksi, kannattaa pitää mielessä muutama vinkki:

 • Valitse teema: Teema voi olla esimerkiksi väri, materiaali tai tunnelma, joka toimii punaisena lankana tilassa. Teema auttaa luomaan harmoniaa ja yhtenäisyyttä eri elementtien välille.
 • Pidä tausta neutraalina: Jos haluat käyttää paljon värejä ja kuoseja sisustuksessa, kannattaa pitää seinät ja lattiat vaaleina ja neutraaleina. Näin luot rauhallisen taustan, joka antaa tilaa muille elementeille.
 • Käytä ryhmiä: Jos sinulla on paljon erilaisia esineitä, kuten taidetta, kirjoja, koristeita tai keräilytavaraa, voit ryhmitellä niitä yhteen esimerkiksi värin, muodon tai teeman mukaan. Näin luot järjestystä ja selkeyttä tilaan.
 • Huomioi mittasuhteet: Eklektisessä sisustuksessa on tärkeää huomioida tilan koko ja huonekalujen mittasuhteet. Älä täytä tilaa liian suurilla tai pienillä huonekaluilla, vaan valitse sopivan kokoisia ja muotoisia kalusteita. Jätä myös riittävästi tilaa huonekalujen väliin, jotta tila ei näytä ahtaalta.
 • Luota intuitioosi: Eklektisessä sisustuksessa ei ole olemassa oikeita tai värejä ratkaisuja, vaan tärkeintä on se, että sinä viihdyt kodissasi. Luota omaan intuitioosi ja makusi, ja valitse sellaisia elementtejä, jotka tuovat sinulle iloa ja hyvää mieltä.

Esimerkki eklektisestä sisustuksesta

Halusimme näyttää sinulle yhden esimerkin siitä, miten eklektinen sisustus voi näyttää käytännössä. Valitsimme yhden tuotteen Sotkan eklektinen sisustus -sivulta, joka on Soft-kaluste Pearly-nojatuoli. Tämä nojatuoli on hyvä esimerkki eklektisestä kalusteesta, sillä se yhdistää modernin muotoilun ja pehmeän samettipinnan. Nojatuolin väri on myös eklektinen, sillä se on helmiäisen hohtava ja vaihtelee valon mukaan.

Kuvittele, että tämä nojatuoli olisi osa olohuoneen sisustusta. Minkälaisia muita elementtejä valitsisit sen seuraksi? Me valitsimme seuraavat:

 • Teema: Valitsimme teemaksi helmiäisen, joka toistuu nojatuolin lisäksi myös muissa elementeissä, kuten tyynyissä, verhoissa ja koristeissa. Helmiäinen luo tilaan eleganttia ja lumoavaa tunnelmaa.
 • Tausta: Valitsimme taustaksi vaaleanharmaan seinän ja vaaleanpuun värisen lattian. Nämä värit luovat neutraalin taustan, joka sopii hyvin helmiäisen kanssa.
 • Ryhmittely: Valitsimme nojatuolin viereen pienen pyöreän pöydän, jolla on muutama koriste-esine. Pöydän alla on pyöreä villamatto, joka luo pehmeyttä ja lämpöä. Seinällä on pyöreä peili, joka heijastaa valoa ja tilaa. Nämä elementit muodostavat ryhmän, joka korostaa nojatuolin muotoa ja väriä.
 • Mittasuhteet: Valitsimme nojatuolin kokoiseksi kalusteeksi, joka sopii hyvin olohuoneen kokoon. Jätimme myös riittävästi tilaa nojatuolin ympärille, jotta se ei näytä liian suurelta tai pieneltä.
 • Intuitio: Valitsimme elementtejä, jotka tuovat meille iloa ja hyvää mieltä. Pidämme helmiäisen väristä ja kiillosta