Nahkasohvan puhdistus ja hoito

Nahkasohva on tyylikäs ja kestävä valinta olohuoneeseen, mutta se vaatii myös säännöllistä huolenpitoa. Nahka on luonnonmateriaali, joka reagoi lämpötilaan, kosteuteen ja valoon. Siksi nahkasohva kannattaa pitää poissa suorasta auringonvalosta, lämmönlähteistä ja kosteista tiloista. Nahkasohvan puhdistus ja hoito riippuvat myös siitä, minkälaista nahkaa sohva on. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit pitää nahkasohvasi hyvässä kunnossa ja poistaa siitä mahdolliset tahrat.

Nahkasohvan puhdistus

Nahkasohvan puhdistus tulisi tehdä säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Puhdistuksessa on tärkeää käyttää oikeanlaisia tuotteita, jotka eivät vahingoita nahan pintaa tai väriä. Nahkasohvan puhdistukseen ei kannata käyttää tavallisia pesuaineita, kuten astianpesuainetta tai saippuaa, sillä ne voivat kuivattaa nahkaa ja aiheuttaa halkeilua. Myöskään liian kovia harjoja tai hankaavia aineita ei tule käyttää, sillä ne voivat naarmuttaa nahkaa.

Nahkasohvan puhdistukseen on olemassa erityisiä nahanpuhdistusaineita, jotka on suunniteltu eri nahkatyypeille. Esimerkiksi Leather Master superpuhdistusaine nahalle 50ml on tehokas tuote, joka poistaa suojatuista nahoista väritahrat, kuten farkkujen väriaineen, sanomalehtien musteen tai sinapin. Tämä tuote sopii erityisesti semianiliini- ja martioiduille nahoille, jotka ovat yleisimpiä nahkatyyppejä sohvilla.

Nahkasohvan puhdistus nahanpuhdistusaineella on helppoa. Noudata vain näitä ohjeita:

 • Imuroi sohva pehmeällä harjasuuttimella poistaaksesi pölyn ja roskat.
 • Ravista nahanpuhdistusainepulloa hyvin ennen käyttöä.
 • Kastele pehmeä liina tai sieni haaleaan veteen ja purista ylimääräinen vesi pois.
 • Suihkuta nahanpuhdistusainetta liinalle tai sienelle ja pyyhi sohvan nahkapinnat kevyesti pyörivin liikkein.
 • Pyyhi sohva kuivalla liinalla tai talouspaperilla.
 • Toista tarvittaessa vaikeiden tahrojen kohdalla.

Nahkasohvan hoito

Nahkasohvan hoito ei ole pelkkää puhdistusta, vaan se sisältää myös nahan suojaamisen ja kosteuttamisen. Nahka on elävä materiaali, joka tarvitsee hoitoa pysyäkseen pehmeänä ja joustavana. Nahanhoitoaineet sisältävät usein lanoliinia, mehiläisvahaa tai muita luonnonöljyjä, jotka ravitsevat nahkaa ja muodostavat sille suojakerroksen. Nahanhoitoaineet myös ehkäisevät nahan halkeilua ja haalistumista.

Nahkasohvan hoito nahanhoitoaineella tulisi tehdä pari kertaa vuodessa puhdistuksen jälkeen. Nahanhoitoaineen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon nahan tyyppi ja väri. Esimerkiksi Leather Master nahanhoitoaine 250ml on yleiskäyttöinen tuote, joka sopii kaikille värillisille nahoille. Se sisältää UV-suojan, joka suojaa nahkaa auringonvalon haitallisilta vaikutuksilta.

Nahkasohvan hoito nahanhoitoaineella on yhtä helppoa kuin puhdistus. Noudata vain näitä ohjeita:

 • Puhdista sohva ensin nahanpuhdistusaineella.
 • Ravista nahanhoitoainepulloa hyvin ennen käyttöä.
 • Kastele pehmeä liina tai sieni haaleaan veteen ja purista ylimääräinen vesi pois.
 • Suihkuta nahanhoitoainetta liinalle tai sienelle ja levitä se sohvan nahkapinnoille kevyesti pyörivin liikkein.
 • Anna nahanhoitoaineen imeytyä nahkaan noin 10 minuuttia.
 • Pyyhi ylimääräinen aine pois kuivalla liinalla tai talouspaperilla.
 • Kiillota sohva halutessasi pehmeällä harjalla tai liinalla.

Nahkasohvan suojaus

Nahkasohvan suojaus on viimeinen vaihe nahkasohvan hoidossa. Suojaus tarkoittaa sitä, että sohvan nahkapintaan levitetään erityinen suoja-aine, joka muodostaa nahan pinnalle näkymättömän kalvon. Tämä kalvo estää likaa, kosteutta ja tahroja imeytymästä nahkaan ja helpottaa sohvan puhdistusta. Suoja-aineet myös säilyttävät nahan värin ja kiillon.

Nahkasohvan suojaus tulisi tehdä kerran vuodessa nahanhoitoaineen levittämisen jälkeen. Suoja-aineen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon nahan tyyppi ja väri. Esimerkiksi Leather Master suojasuihke nahalle 400ml on yleiskäyttöinen tuote, joka sopii kaikille värillisille nahoille. Se on vesipohjainen aerosolisuihke, joka ei sisällä silikonia tai muita haitallisia aineita.

Nahkasohvan suojaus suojasuihkeella on nopea ja helppo toimenpide. Noudata vain näitä ohjeita:

 • Puhdista ja hoida sohva ensin nahanpuhdistus- ja hoitoaineilla.
 • Ravista suojasuihkepulloa hyvin ennen käyttöä.
 • Suihkuta suojasuihketta tasaisesti sohvan nahkapinnoille noin 20 cm etäisyydeltä.
 • Anna suojasuihkeen kuivua hyvin ennen sohvan käyttöä.

Yhteenveto

Nahkasohva on laadukas ja kestävä huonekalu, joka tarjoaa mukavuutta ja tyyliä olohuoneeseen. Nahkasohvan puhdistus ja hoito ovat kuitenkin tärkeitä toimenpiteitä, jotka pitävät sohvan hyvässä kunnossa vuosia. Nahkasohvan puhdistukseen, hoitoon ja suojaamiseen on olemassa erilaisia tuotteita, jotka on suunniteltu eri nahkatyypeille. Valitse tuotteet huolella oman sohvasi mukaan ja noudata niiden kä